Google Türkiye için yüzde 0 evet, ABD için yüzde 93 evet

Çrş, 06/20/2012 - 19:24 tarihinde ihy gönderdi

Google, 2011 yılına ait Şeffaflık Raporunu açıkladı. Küresel çapta yapılan video ve arama sonucu kaldırılma talepleri arasında Türkiye’nin hiçbir başvurusu karşılık görmezken, ABD’nin taleplerinin yüzde 93’ü yerine getirildi

 

-

Google, ifade özgürlüğünü kısıtlayacağını düşündüğü hiçbir video ve arama sonucunu yayımdan kaldırmadıklarını ifade ederken, en çok terör odaklı videolar silindi. İngiltere'nin Emniyet Amirleri Derneği (Acpo), terör propogandası yapan beş YouTube hesabının da kapatıldığını belirtirken, Google, 640 terör içerikli videonun kaldırıldığını onayladı.

Google, geçtiğimiz yıl insansız hava aracıyla düzenlenen operasyonda öldürülen El Kaide liderlerinen Enver el Evlaki'nin de yer aldığı videolara YouTube'da izin verdiği için ABD ve İngiltere'den tepki almıştı.

Maliki'nin YouTube videolarından ilham alan 21 yaşındaki Roshonara Choudhry, Mayıs 2011'de İngiliz vekil Stephen Timms'i bıçaklamıştı. Choudhry'nin hüküm giymesinden sonraki süreçte, YouTube'da Evlaki'ye ait beş bin video bulunduğu tespit edildi.

UTANÇ VERİCİ VİDEOLAR DURUYOR

Ntvmsnbc'nin haberine göre; arama motoru devi, yayımlandığı en son Şeffalık Raporu'nda, uluslararası denetim kurumlarının istediği doğrultuda bazı videoların çıkarıldığını belirtti. İngiliz Acpo, talebi kabul edilen kurumlar arasında olsa da, birçok uluslararası kurumun isteği yerine getirilmedi.

Bu örnekler arasında, Kanada Pasaport Bürosu'nun çıkarılmasını istediği küçük düşürücü bir video da var. Söz konusu videoda, bir Kanada vatandaşı, pasaportunun üzerine işiyor, ardından klozete atıp sifonu çekiyor.

Google aynı zamanda, Pakistan Enformasyon Bakanlığı'nın altı üst düzey asker ve politikacısını eleştiren videoları da kaldırmayı reddetti. Dahası, bir Alman mahkemesinin, bir devlet kurumu ve çalışanları hakkındaki 898 arama sonucunun, Google'dan çıkarılması gerektiği kararını içeren kararı da, Google yetkililerinin onayını almadı.

Almanya, Çocuk ve Genç İnsanlar Yasası kapsamında 70 videonun da kaldırılması için ayrı bir başvuruda bulundu. YouTube videoları kaldırmayınca, Almanya yerel yasalara başvurarak kendi sınırları içinde videoları bloke etti.

Tüm bunları yanında, Tayland'daki monarşiyi rahatsız ettiği belirtilen 100 video yayımdan kaldırıldı, ABD'li yetkililerin şikayeti üzerine, bu ülkenin yasalarına zarar verdiği belirtilen dört kullanıcı hesabı kapatıldı.

Ülkelerin, kullanıcı bilgileri ve diğer konulardaki taleplerinin ne kadar değerlendirildiğini gösteren tablo:

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ KARŞILIK BULMADI
Taleplerinin hiçbiri karşılık görmeyen ülkeler arasında Macaristan, Rusya ve Türkiye var. Bu üç ülkenin video veya arama sonucu kaldırılması talepleri kısmen veya hiç karşılık görmezken, ABD'nin taleplerinin yüzde 93'ü yerine getirildi. Ancak iki ülkenin talepleri arasında büyük bir fark bulunduğu da gözden kaçmadı.

Terör içerikli videoların kaldırılmasına odaklanan Google, Nisan ayında küresel terörle mücadele kapsamında bu konuya ağırlık verileceğini açıklamıştı. Google, genel tabloda, Temmuz–Aralık 2011 döneminde 6 bin 989 talep içeren 461 mahkeme kararı aldıklarını açıkladı.

Bu kararların yüzde 68'i ile ilgilenilirken, mahkeme kararlarından ayrı olarak 4 bin 925 talebin yer aldığı 546 resmi başvuru yapıldığı belirtildi. Resmi başvuruların ise yüzde 43'ü değerlendirildi.

Google'ın politik analisti Dorothy Chou, kendilerine yapılan başvuruların 'endişe verici' bir boyuta ulaştığını belirtti. Chou, "Bu endişe verici çünkü sadece ifade özgürlüğü tehdit edilmiyor, dahası bu taleplerin bazıları sansüre karşı mücadele eden Batı ülkelerinden geliyor" dedi.

Chou, örnek olarak, 2011'in ikinci yarısında, İspanyol vali ve savcıları da içere üst düzey kişiler hakkında basında yer almış haberlerin linklerinin kaldırılması için 270 başvuru yapıldığını söyledi. Chou, bu tür başvuruları dikkate almadıklarını ifade etti.

 

SABAH

Yeni yorum gönder